Wat zijn de eventcatering trends voor 2019?

In de categorie Algemeen door Maarten Overbeek

Unrecognizable female farmer holding crate full of freshly harvested vegetables in her garden. Homegrown bio produce concept. Sustainable living.

Nu het laatste kwartaal van dit jaar is aangebroken, wordt het tijd om alvast vooruit te blikken op 2019. Een jaar waarin er het nodige staat te gebeuren op het gebied van eventcatering. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en zorgen voor dynamische en originele bedrijfsevenementen die telkens weer verrassen. Dit zijn de trends voor het nieuwe jaar:

Een originele beleving

Bij events draait alles om beleving. Die moet het liefst zo origineel mogelijk zijn, want waarom zouden gasten anders naar je event komen? De tijden van langgerekte buffettafels met standaardgerechten zijn in 2019 wel voorbij. Hip zijn foodtrucks en onorthodoxe gerechtpresentaties zoals luxe burgers in houten kistjes en muren van speciale croissantjes. Het gaat hierbij niet alleen om het voedsel zelf, maar ook om wat dat symboliseert. Daarom moeten alle faciliteiten op jouw event aanwezig zijn om bezoekers heerlijk te laten loungen en van hun eten te laten genieten.

Een exclusieve uitstraling

Nauw verbonden met een originele beleving is een exclusieve uitstraling van gerechten. In de huidige eventscene is de balans dan ook verschoven van een nadruk op kwantiteit en kostenbesparing naar een focus op kwaliteit en exclusiviteit. Kleine en speciale gerechtjes zijn de nieuwe norm. Vaak een knipoog naar het verleden maar dan met een moderne twist. De vettige hamburger met ijsbergsla van weleer maakt plaats voor een trendy variant met gezonde topping. Natuurlijk komt hij wel in miniformaat, zodat er genoeg ruimte in de maag overblijft voor talloze andere gerechtjes.

Een gezond menu

Over gezonde toppings gesproken: die vervangen steeds vaker de ongezonde ingrediënten die standaard onderdeel waren van het vroegere buffet. Een goede gezondheid is een nobel streven en in 2019 zijn veel meer mensen dan in het verleden hier bewust mee bezig. Dat betekent gezonde menu’s met omega 3-vetzuren (bijv. zalm), superfoods (bijv. boerenkool) en eiwitten (bijv. eieren). Natuurlijk door topkoks samengevoegd in de meest creatieve gerechtcombinaties! Loopt het water je al in de mond?

Een duurzame werkwijze

Nog zo’n actueel thema: duurzaamheid. In het gemiddelde westerse huishouden is er dagelijks sprake van voedselverspilling en ook events maken zich hier traditioneel op grote schaal schuldig aan. Die tijden zijn veranderd, want in 2019 gaan eventcateraars zeer bewust om met de voedselhoeveelheden die ze bereiden. Ook stellen ze hoge eisen aan de duurzaamheid van de voedselbronnen. Steeds vaker kiezen cateraars voor fair trade-voedingsmiddelen van biologische herkomst. En bereiden zij speciale veganistische gerechten. De duurzame opties zijn eindeloos!

Geschreven door Maarten Overbeek
The best food & drinks for your event Contact us now