Hoe duurzaam is mijn eventcatering?

In de categorie Algemeen door Bart van de Beek

Chefkoch in der Küche mit Frischem Gemüse(Tomaten)

Weinig thema’s zijn zo actueel als duurzaamheid. Een logische ontwikkeling in een wereld waarin de bevolkingsaantallen stijgen en voedselbronnen juist afnemen. Ook tijdens events wordt steeds vaker gevraagd om een duurzame werkwijze. Maar hoe speel je daar met bijvoorbeeld je catering op in? Dit zijn 5 manieren waarop je jouw eventcatering duurzaam kunt maken:

Catering met Fair Trade-producten

Fair Trade staat voor eerlijke handel en het bieden van economische kansen aan producenten uit achtergestelde gebieden. De hogere marges op Fair Trade-producten geven deze producenten de mogelijkheid om hun bedrijf op duurzame wijze te ontwikkelen. Ook wordt het geld geïnvesteerd in de lokale gemeenschap zoals de bouw van ziekenhuizen, scholen en waterputten. Catering met Fair Trade-producten is dan ook een investering in duurzame handel en het welzijn van anderen.

Catering met lokale producten

Smaakt goed hoor, zo’n ananas uit Bolivia. Maar weet je hoeveel CO2-uitstoot het transport naar Nederland wel niet met zich meebrengt? Dit is de reden waarom steeds meer eventorganisatoren kiezen voor catering met lokale producten. Niet alleen is het een duurzame keuze, maar ook zijn streekproducten verser, sneller bezorgd en voegen ze extra authenticiteit en beleving toe aan je evenement.

Catering met seizoensproducten

Nog iets wat tot veel CO2-uitstoot leidt: de kunstmatige verwarming en verlichting in kassen. En zijn de producten die eruit komen dat eigenlijk wel waard? Seizoensproducten zijn namelijk net zo lekker, sluiten uitstekend aan op de sfeer van het jaargetijde en zijn een stuk beter voor het milieu. Vaak zijn ze ook nog eens goedkoper. Serveer tijdens je eerstvolgende evenement in de winter bijvoorbeeld een hartige stamppot. Wedden dat hij bij je gasten in de smaak valt? Goed om te weten: ambachtelijke seizoensproducten laten zich vaak bij uitstek presenteren in food trucks.

Catering met biologische producten

Geen enkel begrip wordt zo met duurzaamheid geassocieerd als de term biologisch. Biologische producten komen tot stand met een minimale belasting voor dier en milieu en hebben daarmee een uiterst duurzaam karakter. Steeds meer Nederlanders eten biologisch en prijzen naast de duurzaamheid ook de smaak van biologische producten. Biologische catering is dan ook een uitstekende optie voor elk bedrijf dat een duurzaam event nastreeft.

Catering met een duurzame werkwijze

Hierboven noemen we 4 verschillende productsoorten met een duurzaam karakter. Duurzaamheid op het gebied van eventcatering zit hem echter niet alleen in de gebruikte producten, maar net zo goed in de werkwijze. Zo is het belangrijk dat de cateraar niet teveel voedsel bereidt om voedselverspilling tegen te gaan. Ook het gebruik van herbruikbare borden en bestek is een vereiste om van een duurzaam event te mogen spreken. En zijn er dan toch wat voedselrestjes over? Dan is donatie aan de voedselbank een duurzamere keuze dan weggooien.

Geschreven door Bart van de Beek
The best food & drinks for your event Contact us now