Dieetwensen tijdens mijn event: hoe speel ik daar op in?

In de categorie Algemeen door Tim Kröber

Fruits and vegetables.

Binnenkort organiseer je een event en je ziet het al helemaal voor je. Jij gaat je gasten verrassen met spectaculair entertainment en een menukaart vol culinaire hoogtepunten. Maar wacht even: kunnen je gasten alles op het menu wel eten? En willen ze dat? Steeds meer bezoekers van events hebben namelijk specifieke dieetwensen. Dit zijn de 5 meest voorkomende:

Vegetarische dieetwensen

Steeds meer events bieden vegetarische cateringopties aan hun gasten. Dat is logisch, want één op de tien bezoekers is vegetariër en dit aantal is nog altijd groeiende. Vegetariërs eten geen producten van gedode dieren en daarom zijn vlees, vis, gelatine en kaas (met kalfsstremsel) uit den boze. Eieren en melk zijn in sommige gevallen wel toegestaan. Vegetarische catering biedt nog altijd meer dan genoeg ruimte voor culinaire hoogstandjes en wordt erg gewaardeerd door vegetarische eventbezoekers.

Veganistische dieetwensen

Niet alleen het aantal vegetariërs is in opkomst, dat geldt ook voor het aantal veganisten. Hoewel deze groep nog kleiner is, zijn er steeds meer mensen die ook tijdens eventbezoeken veganistisch willen eten. Dat betekent dat zij geen enkel dierlijk product willen consumeren – ook honing en zuivel behoren bijvoorbeeld niet tot de mogelijkheden. Het is dus aan de creativiteit van de eventcateraar om toch een culinair hoogstaand veganistisch menu te serveren.

Halal dieetwensen

In Nederland is er een groeiende groep mensen die uit religieuze overtuigingen specifieke dieetwensen heeft. Met name om halal catering wordt tijdens events steeds vaker gevraagd. In bepaalde steden mag deze optie op de menukaart eigenlijk helemaal niet meer ontbreken. De beperkingen bij halalvoeding zijn voornamelijk alcohol en enkele vleessoorten. Daarnaast moet ook de bereidingswijze voldoen aan de voorschriften van Islamitische wetten. Een goede eventcateraar kan halal voeding tijdens evenementen probleemloos en op de juiste manier verzorgen.

Glutenvrije dieetwensen

Sommige eventbezoekers hebben speciale dieetwensen niet vanuit een (religieuze) overtuiging, maar door lichamelijke intoleranties. Met name glutenintolerantie (ook wel bekend als coeliakie) is een toenemend probleem. Ook zijn er mensen die uit gezondheidsoverwegingen liever geen gluten consumeren. Het aanbieden van glutenvrije catering is dan ook een verstandige keuze op elk evenement.

Allergieën

Naast glutenallergie bestaan er nog tal van andere voedselallergieën. Denk alleen al aan pinda-, noten-, soja- of fruitallergie. Belangrijk is dus om in je cateringmenu gerechten op te nemen zonder een of meerdere van deze voedselsoorten. Allergie voor al deze producten komt zelden voor, dus van een slim samengesteld cateringmenu zal een eventbezoeker met een specifieke allergie altijd het grootste deel kunnen eten. Een professionele eventcateraar zoals Eventcateraar.nl houdt hiermee altijd rekening.

Geschreven door Tim Kröber
The best food & drinks for your event Contact us now